פלנטה אחרת: ק. צטניק והפסיכדליה של אושוויץ
ב-1961 חשף יחיאל די-נור את זהותו כשהתייצב להעיד במשפט אייכמן. "מה הסיבה שבגללה חסית בשם הספרותי ק. צטניק?", שאל אותו היועץ המשפטי לממשלה גדעון האוזנר. "אין זה שם ספרותי", אמר לתובע. "אינני רואה את עצמי כסופר הכותב דברי ספרות. זו כרוניקה מתוך הפלנטה אושוויץ" – אמר, והתעלף בשידור חי על דוכן העדים.
נאמן לעמדתו, סופר השואה החלוצי ק. צטניק (מפולנית: אסיר במחנה ריכוז) תיעד בספריו הבוטים את חייו ואת חיי משפחתו בפלנטה האחרת. בין היתר כתב על התעללות מינית בילדים, על ניצול מיני ועל קניבליזם במחנות. הוא הואשם בקיטש, בפורנוגרפיה ובהאדרת המוות.
ב-1976, כשהוא סובל מסיוטים, טס ק. צטניק להולנד במטרה לעבור טיפול ניסיוני באל.אס.די. – וחזר בו מטענת הפלנטה האחרת. "אני בראתי את אושוויץ", הצהיר בספרו המיסטי "צופן א.דמ.ע", שמהווה תמלול של הטיפולים:
"את עצמי אני רואה. את פני עצמי. בגולגולת ראש אמי נשרפתי, ובבשר בני משפחתי הזנתי את כור המשרפה של אושוויץ. אני הנשרף! ואני נוקליאוס!? אהה אלוהים! מיהו האני העומד למטה אצל בלוק 14, ומיהו האני, שם למעלה, המולך בתוך הפטרייה הלוהבת? מתי אני למעלה ומתי אני למטה? מתי אתה הוא אלוהים, הבורא, ומתי אתה האלוהים, המחריב?".
ב-12.4, מוצאי יום הזיכרון לשואה ולגבורה, נערוך ערב מיוחד בלבונטין 7 סביב דמותו הטעונה של ק. צטניק, וסביב שאלת היכולת שלנו להבין ולשפוט את אנשי הפלנטה האחרת. בהשתתפות: גון בן ארי, שהרה בלאו, פרופ' אורי ש. כהן ופרופ' דן לאור. מנחה: יפתח אשכנזי.
מוזיקה מקורית לטקסטים של ק. צטניק: מאירה אשר ובוריס מרצינובסקי.
בתחילת הערב יוקרן סרט האנימציה הקצר של טום קלאס, "מסע אל הפלנטה האחרת".
עורכי הערב: עודד כרמלי ודוד (ניאו) בוחבוט.
חמישי, 12.4, בשעה 20:00
בלבונטין 7 (לבונטין 7, תל אביב)
לכרטיסים: https://bit.ly/2H4l9Et
כניסה: 30 שקלים